Eddig szinte minden húsvét arról szólt, hogy mit és mennyit főzzünk/süsüsünk. Nekem eddig megvolt a hagyományőrző menüm, amit idén évben elkészítettem pászka (kalács jellegű finomság), sárgatúró, főtt sonka, céklasali, torma……na és a desszert. Anyukám arra tanított, hogy minden receptben túl sok a cukor ezért használjam a megadott mennyiség felét. Én már évek óta nem használok cukrot, ezért sokkal jobban kiérzek ízeket és nem igazán használok mesterséges édesítőket sem.
Te mit mondasz, a húsvét a csalónapok közé tartozik, ilyenkor mindent lehet vagy egészséges kereteken belül is lehet finomat és ünnepi menüt készíteni? Van néhány dolgog amire érdemes odafigyelni és jövök egy gyors & finom desszert recepttel is.
- Van már köret is…
Nehéz lemondani az egyszerű és gyors krumpli és rizs készítésről, de a krumplipüré helyett készíthetsz csicsókapürét, szerintem isteni finom, de ha szeretnél egy kis színt vinni a krumplipürébe, akkor érdemes zöldségpürét készítened. A rizsről sokáig gondolták, hogy diétás étel azonban a dietetikusok hizlaló ételként beszélnek róla. Egy picit több idő, de megéri a fáradságot, mert finom és vetekszik az eredeti főtt rizzsel a karfiolrizs!
- Fehér liszt helyett
A legjobb az lenne, ha nem használnál egyáltalán fehér lisztet, ez alól nem kivétel a barnaliszt sem. Érdemes lassan felszívódó lisztet használnod, amelyik óval kevésbé emeli meg a vércukorszinted. Keverhetsz különböző lisztkeverékeket, de ha nem kevernéd használd a következőket:
- tápióka liszt ( fantasztikus pudingalapanyag, hisz folyadékkal vegyítve hő hatására kocsonyás állagúvá válik),
- kölesliszt – magas ásványi anyag tartalom jellemzi;
- zabliszt – jelentős fehérjeforrás és nagy mennyiségben tartalmaz B-, E vitaminokat, vasat és kálciumot is.
- Cukormentesen szép az élet
A kávét nem tudtam elképzelni cukor nélkül, később méz nélkül sem, mára nem értem, hogy ihattam ennyire édesen a kávét. A mézzel nagyon vigyázz, mert rengeteg cukrot tartalmaz. Használj természetes édesítőket, nekem a datolya abszolút bevált. Érdemes keleti élelmiszerboltokban beszerezned, ami fontos, hogy ne legyen száraz, mert azzal nem sokat tudsz kezdeni, legyen jó szaftos. Süteményekhez így használd fel – először áztasd be, majd turmixold le. Ne felejtsd el számolni az adott sütemény nedvességtartalmával.
- Sonka és tojás
Ezeknek a finomságoknak nem lehet ellenállni és nem is kell, ha nem pékárúval fogyasztjuk a sonkát, sokkal több husit ehetünk 😛 a tojás pedig minden formájában a megfelelő étel lehet azoknak is akik odafigyelnek táplálkozásukra.
- +1. Jöhet a gyors sütés nélküli desszert recept.